Veelvoorkomende interviewvragen tijdens je sollicitatiegesprek | StudiJob

Veelvoorkomende interviewvragen tijdens je sollicitatiegesprek

Tijdens je sollicitatiegesprek worden er waarschijnlijk veel vragen aan je gesteld, sommige lastiger dan andere. Vragen kunnen verschillen van werkgever tot werkgever, maar er is een veelvoorkomende vragen bij een sollicitatiegesprek. Om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, zetten we een aantal veelvoorkomende vragen op een rij met ideeën over hoe je deze kunt beantwoorden.

Veelvoorkomende vragen tijdens je sollicitatiegesprek

Wanneer je uitgenodigd wordt op een sollicitatiegesprek kun je je hierop voorbereiden. Dit kun je doen door het oefenen van de interviewvragen die je verwacht te gaan krijgen. Natuurlijk is geen enkel sollicitatiegesprek hetzelfde en zullen de vragen verschillen van interviewer tot interviewer. Toch zijn er meerdere vragen die vaak terugkomen op ieder sollicitatiegesprek. De veelvoorkomende interviewvragen op je sollicitatiegesprek zullen wij voor je op een rij zetten, zodat je je eigen antwoorden kunt bedenken en je je goed kunt voorbereiden op je volgende sollicitatie!

Het belang van je sollicitatiegesprek voorbereiden

Op je sollicitatiegesprek zal je van allerlei vragen krijgen met als doel voor de interviewers om je te leren kennen. De vragen zullen voor de werkgever verduidelijken wat jouw houding is op werk, hoe je omgaat met problemen, hoe je je wilt ontwikkelen en hoe je op jezelf kunt reflecteren. Het goed voorbereiden van antwoorden op deze vragen zal deze informatie duidelijker maken voor de interviewer en het gesprek zal een stuk makkelijker verlopen. Lees ook onze blog over hoe je je van je allerbeste kant kunt laten zien voor een verpletterende eerste indruk!

1. Vertel eens wat over jezelf.

Wanneer je wordt gevraagd om iets over jezelf te vertellen, vertel je over wat relevant is voor jou en de vacature. Begin met een korte uitleg over je huidige situatie, dus hoe je momenteel je dagen vult. Licht daarna kort je opleidingen en eerdere werkervaringen toe, waarbij je je kunt concentreren op de relevante informatie voor de functie waarvoor je solliciteert. Kijk als laatst ook of je nog wat persoonlijke eigenschappen, interesses en vaardigheden kunt verbinden aan de vacature.

2. Waarom ben je op zoek naar een nieuwe baan?

Ben je net afgestudeerd en ben je op zoek naar je eerste baan? Dan heb je meteen je antwoordje klaar. Wil je wisselen van baan? Dan is het net iets lastiger. Belangrijk is om positief te blijven in je antwoord. Welke positieve kanten van het wisselen van baan kun je benoemen? Denk bijvoorbeeld aan wat je wilt leren, hoe je je kunt ontwikkelen in een nieuwe functie of dat je op zoek bent naar een nieuwe, stimulerende omgeving.

3. Wat is je beste eigenschap?

Begin met het uitkiezen van een eigenschap die je bezit en waar je je zelfverzekerd over voelt. Wanneer je deze eigenschap gaat toelichten, is het belangrijk om uit te leggen hoe de eigenschap van belang is voor de functie waarvoor je solliciteert. Dit kun je doen door een concreet voorbeeld uit te leggen waarbij jouw eigenschap bijdroeg aan jouw succes op de werkvloer. Benadruk daarna dat deze eigenschap in de toekomst ook relevant zal zijn voor de vacature. Toch nog wat inspiratie nodig? Kijk dan bijvoorbeeld op dit lijstje.

4. Wat is je slechtste eigenschap?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat deze vraag erg belangrijk is om te kijken of een sollicitant op zichzelf kan reflecteren en hoe iemand omgaat met de fouten die worden gemaakt. Niemand is perfect, maar zelfreflectie en het kunnen verwerken van feedback zijn wel erg belangrijk. Begin ook hier met het uitkiezen van een eigenschap, deze keer een eigenschap die je ooit of regelmatig heeft tegengewerkt op de werkvloer. Belangrijk is om daarna toe te lichten hoe je omgaat met jouw negatieve eigenschap. Hoe heb je problemen die hieruit voortkomen eerder opgelost? En hoe ben je in de toekomst van plan om eraan te werken?

5. Waarom zou je bij ons willen komen werken?

Deze vraag is een belangrijke manier om te kijken of de sollicitant en het bedrijf goed bij elkaar passen. Het belangrijkste om te doen om deze vraag te beantwoorden, is onderzoek doen naar het bedrijf waar je solliciteert. Ga op onderzoek uit naar de visie en cultuur van het bedrijf en beschrijf hoe jouw vaardigheden en eigenschappen hierbij passen en kunnen bijdragen aan het succes van het bedrijf.

6. Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

Deze vraag wordt aan je gesteld, zodat een werkgever kan kijken of de baan past bij jouw ontwikkeling als werknemer. Ook wordt met deze vraag duidelijk op welke manier je vooruit plant en of je van plan bent om langere tijd bij hetzelfde bedrijf te werken. Het best is om je langetermijnplannen uit te leggen en toe te lichten hoe jij je als persoon wilt ontwikkelen in de toekomst. Leg daarna uit hoe deze baan daaraan bijdraagt en voilà!

7. Wat maakt jou uniek?

Met deze vraag wordt eigenlijk bedoeld: Waarom zouden we jou moeten aannemen voor de vacature in plaats van iemand anders? Kies ook hier vaardigheden en eigenschappen die relevant zijn voor de vacature. Hoe dragen deze bij aan het goed invullen van de functie? Kies goede voorbeelden uit om dit toe te lichten. En bij deze vraag kun je ook nog vertellen waar je hiervoor nog geen kans hebt gekregen!

Bedenk van tevoren jouw eigen samenhangende antwoorden op deze vragen. Wat altijd belangrijk is om te onthouden, is dat de antwoorden relevant zijn voor jou, de functie waarop je solliciteert en de manier waarop deze met elkaar verbonden kunnen worden. Probeer de antwoorden ook een paar keer te oefenen, zodat je meteen je antwoord paraat hebt.

Wil je je nieuwe vaardigheden meteen uitproberen in de praktijk? Bekijk dan onze vacatures of schrijf je in! 

Op zoek naar een baan met impact?

Enthousiast geworden over StudiJob? Kijk snel naar onze vacatures! Zo heb je voor je het weet een (bij)baan waardoor je zowel op persoonlijk- als op professioneel vlak groeit. Staat de beste match er niet tussen? Schrijf je dan in en ontvang de nieuwste vacatures direct in je inbox!

Check de vacatures Schrijf je in

Contact

Heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

E-mail Bellen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×