Tover je zwakke punten om tot ontwikkelpunten (5 voorbeelden) | StudiJob

Zo laat jij je van je beste kant zien tijdens een sollicitatiegesprek!

Je hebt je mogelijke droombaan gevonden, gesolliciteerd en nu ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Maar nu begint het pas echt! Waar moet je op letten tijdens jouw sollicitatiegesprek?

Weet wie je bent!

Klinkt misschien wat zweverig, maar dat valt best mee ;). Zorg ervoor dat jij goed weet wat je onderscheidende kwaliteiten en vaardigheden zijn. Maar misschien nog wel belangrijker: weet wat jouw valkuilen en ontwikkelpunten zijn! Ben jij superkritisch, een control freak of een enorme twijfelkont? Als je weet wie je bent, kun je jezelf beter laten zien tijdens een sollicitatiegesprek. Zelfreflectie is key! Twijfel je over wat jouw ontwikkelpunten zijn? Vraag het dan even na bij je beste vriend of vriendin. Wees in ieder geval eerlijk! Anders geef je de potentiële werkgever ook een verkeerde verwachting!

Meer hulp nodig? Volg kosteloos onze trainingen. 

Waarom zijn ontwikkelpunten belangrijk?

Je toekomstige werkgever wil natuurlijk weten wie hij of zij in huis haalt. Waar kan jij jezelf weleens tegen gaan komen? En vooral, hoe ga jij daarmee om? Dit zijn onderdelen die belangrijk zijn voor jouw functioneren en die veel zeggen over wie jij bent. heel belangrijk dus!

Maak je ontwikkelpunten sterk!

Heb jij je ontwikkelpunten op een rijtje? Super! Vooral benoemen, maar altijd met een positieve insteek. Bedenk eerst wat mogelijke valkuilen zijn. Ga daarna bij jezelf na wat je hieraan kan doen. Hoe ga jij dit in de toekomst voorkomen? Zodra jij dit voor jezelf scherp hebt, kom je sterk over tijdens het gesprek! Wees zo concreet mogelijk in je voorbeelden! Denk hierbij aan voorbeelden uit je eerdere werk, of misschien uit je studie. Hoe concreter jij bent, des de duidelijker is het voor de opdrachtgever wat je bedoelt.

We geven je vijf voorbeelden van ontwikkelpunten en hoe je ze sterk weergeeft tijdens een sollicitatiegesprek.

Ontwikkelpunten noemen: do’s en dont’s

1. Weinig werkervaring hebben

Don’t: “Ik ben nog een beetje onzeker, want dit wordt mijn eerste baan.”
Do: Omdat ik nog nergens anders heb gewerkt, heb ik een frisse blik. Hiermee kan ik de werkafspraken goed opvolgen en daarbij ben ik ook nog eens een snelle leerling. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer….”

2. Direct zijn

Don’t: “Ik kom soms bot over, doordat ik nogal fel mijn mening kan geven.
Do: “Ik ben eerlijk en geef mijn eigen mening. Ook voel ik steeds beter aan wat ik wel en niet kan zeggen, daar wil ik ook in groeien. Dit blijkt uit …”

3. Besluiteloosheid

Don’t: “Beslissingen nemen vind ik moeilijk en stel ik vaak uit.”
Do: “Ik denk goed na voordat ik een beslissing maak en ik pak daardoor nooit iets aan zonder eerst over de gevolgen na te denken. Dat kost me vaak wel wat extra tijd, dat probeer ik wel te verbeteren door…”

4. Té kritisch zijn

Don’t: “Ik ben té kritisch waardoor ik soms dingen niet afkrijg. Ik vind het dan nooit goed genoeg.”
Do: “Ik ben erg alert en oplettend. Doordat ik kritisch ben weet ik zeker dat mijn werkzaamheden correct worden uitgevoerd.  Ik moet daarmee wel oppassen niet te perfectionistisch te zijn waardoor ik mijn deadline niet haal. Daar werk ik aan door…

5. Eigenwijs

Don’t: “Soms sta ik mezelf in de weg doordat ik eigenwijs bent en verlies ik het contact met mijn omgeving.”
Do: “Ik laat me niet leiden door wat anderen vinden en durf te vertrouwen op mijn eigen kennis. Hierbij hou ik altijd rekening met de feedback van collega’s. Dit doe ik door… ”

Door echte voorbeelden te geven bij het bespreken van jouw ontwikkelpunten komt jouw standpunt nog sterker naar voren. Belangrijk: noem alleen punten die op jou van toepassing zijn. Je wilt natuurlijk niet door de mand vallen als je bent aangenomen. Een realistische manier van het benoemen van jouw ontwikkelpunten is een must! 

Het doel van een sollicitatiegesprek is natuurlijk niet alleen dat jij jezelf verkoopt, maar ook dat jij een goed beeld van de werkplek krijgt! Bereid je dus altijd goed voor op een sollicitatiegesprek en heb je voorbeelden scherp! Dan is het in het gesprek makkelijker om je eigen vragen ook te stellen.

Vraag daarnaast altijd om feedback als je het niet geworden bent, hier kan je veel van leren! Probeer positief te blijven, solliciteren is een kwestie van oefenen!

Nu ben je helemaal klaar voor het sollicitatieproces! Bekijk onze vacaturepagina of schrijf je in om te solliciteren voor de leukste jobs! 

Op zoek naar een baan met impact?

Enthousiast geworden over StudiJob? Kijk snel naar onze vacatures! Zo heb je voor je het weet een (bij)baan waardoor je zowel op persoonlijk- als op professioneel vlak groeit. Staat de beste match er niet tussen? Schrijf je dan in en ontvang de nieuwste vacatures direct in je inbox!

Check de vacatures Schrijf je in

Contact

Hi. Ik ben Gijs. Heb je vragen over deze blog? Neem dan contact met mij op!

E-mail Bellen Whatsapp
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×