Elk jaar beleeft de Centrale Studentenadministratie van de Hogeschool van Amsterdam een grote werkpiek, rondom de inschrijfperiode van nieuwe studenten. StudiJob plaatst al jaren een team toppers die de schouders zet onder het opvangen van deze piek. Eén van deze toppers is Timo, die zijn tussenjaar aftrapte met deze mooie bijbaan.
“Na mijn Bachelor wilde ik een tussenjaar reizen, maar daar had ik geld voor nodig”
Toen Timo bij StudiJob op intakegesprek kwam, had hij geen flauw idee waar hij zou willen werken. Het voornaamste doel was om in korte tijd zoveel mogelijk bij te verdienen, zodat hij de rest van het jaar kon reizen. Tijdens zijn bachelor had hij al gewerkt bij een callcenter. Hierdoor ontstond bij ons al snel het idee om hem te plaatsen bij de Centrale Studentenadministratie (CSA). Dat bleek voor Timo een schot in de roos: “Ik had hier nog nooit van gehoord, maar in gesprek met de consulent van StudiJob werd me precies uitgelegd wat ik kon verwachten. Toen ik begon aan mijn trainingsweek bij de CSA, werd me meteen duidelijk dat dit een mooie zomer ging worden. Ik voelde me geen uitzendkracht, maar een volwaardige collega van de CSA en ik werd getraind alsof ik hier nog jaren zou werken. Dat ik alleen een zomer kwam knallen, was daarbij al duidelijk en helemaal geen probleem.”
Bellen, mailen en de balies bemannen: studentencontact op alle manieren
“Wat ik het leukst vind in een baan, is het contact met klanten. Bij de CSA kwam dat nogal naar voren, omdat je eigenlijk de hele dag vragen van studenten aan het beantwoorden bent. Na de grote piek op kantoor, waarbij je de mail en telefoon beantwoordt, ga je ook fysiek aan de balies zitten. Dan wordt het echt leuk, want alle kennis die je in die eerste maanden hebt opgedaan, kun je dan toepassen. Je voelt je echt een soort expert van de hogeschool, terwijl ik zelf niet eens aan de HvA heb gestudeerd,” vertelt Jurgen vrolijk. Dit werkplezier is iets wat we vaak terugzien bij de StudiJobbers die aan de slag gaan bij de CSA, mede doordat ze door de HvA zo goed begeleid en opgevangen worden. Ook is het relatief hoge uurloon, ten opzichte van andere banen waarin je veel klantencontact hebt, een mooie bonus.
Nu al een bijbaan geregeld voor na het reizen
Voor Timo was de CSA echt een tijdelijke baan, zodat hij genoeg kon sparen voor zijn reis. Maar, de HvA is nog niet van hem af, zegt Timo: “Ik heb nu al een aanbod om na mijn reis parttime aan de slag te gaan bij het Administratief Centrum. Ik heb de systemen nu onder de knie en je merkt hier echt dat als je goed werkt, er meteen met je mee wordt gedacht over vervolgstappen. Ik ben heel even in de verleiding gekomen om een vol jaar te werken, maar dat hadden de vrienden met wie ik ga reizen niet leuk gevonden. Toen ik dat zei in een gesprek met mijn leidinggevende, is hij meteen op zoek gegaan naar een bijbaan voor tijdens mijn master volgend jaar. En die hebben we gevonden!” En zo blijkt de CSA een perfecte springplank voor een carrière bij de HvA of een vervolgbijbaan tijdens de studie. De ervaring leert dat ongeveer drie kwart van de groep die de zomerpiek opvangt, op een manier bij de HvA blijft werken. Of de volgende zomer weer terug komt (met natuurlijk een iets hoger salaris).
Ook aan de slag bij de Centrale Studentenadministratie?
Deze en andere vacatures bij het Administratief Centrum van de HvA, hebben wij vaak in ons portfolio. Een team voor de CSA zoeken we zelfs elk jaar vanaf 1 april t/m half oktober. Solliciteer vooral en geef aan dat jij hier interesse in zou hebben, dan kunnen wij een intakegesprek inplannen en kijken of jij past bij de CSA of ergens anders binnen de HvA!