Wat is loonheffingskorting? - StudiJob Uitzendbureau

Wat is loonheffingskorting?

In deze blog bespreken we wat de loonheffingskorting is, wanneer deze aan of uit kan en wat dat betekent voor jouw netto loon.

Loonheffingskorting: wat betekent dit?

Het makkelijkst bij moeilijke woorden, is om ze op te delen in woorden die wél te begrijpen zijn. Neem loonheffingskorting, een op het eerste gezicht vaag begrip. Opgedeeld in drie stukken wordt het al een stuk begrijpelijker:

  • Loon = je salaris. Dat kan bruto (het salaris vóórdat er belasting vanaf gaat) of netto (het salaris dat je ná de belastingen overhoudt, en dus als bedrag op je rekening wordt gestort) zijn.
  • Korting = een bedrag, of gedeelte van een bedrag, dat je níet hoeft te betalen. Het wordt dus in vermindering gebracht op een oorspronkelijk bedrag.
  • Heffing, de vreemdste van de drie. Een heffing is een betaling die wordt opgelegd vanuit de overheid. Niet zo gek dus, dat deze terugkomt bij een term uit de belastingwereld. Een manier om dit te onthouden, is dat er altijd wordt gezegd: ‘de overheid (of gemeente) heft belasting op <bijvoorbeeld afvalstoffen>.’

Samen maakt dat loonheffingskorting een al wat minder gekke term. Het is een korting op de loonheffing. En de loonheffing, dat is de heffing (belasting) op jouw loon. En dankzij de loonheffingskorting, hoef je dus minder belasting te betalen op jouw loon dan zonder de loonheffingskorting!

Hoe werkt loonheffingskorting?

Nu we weten wat loonheffingskorting is, weten we nog weinig over wat het in de praktijk doet of inhoudt. Eigenlijk is ook dat heel simpel. Elke Nederlander die werkt, betaalt belasting over loon. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Dat kan bij (bijvoorbeeld) een bijbaan als student, nogal afschrikken. Want als jij van jouw €100,- per week maar €60,- overhoudt, waar doe je het dan nog voor!

Om de Nederlandse bevolking daarin te helpen, heeft de regering besloten dat je over een klein deel van je inkomen géén loonbelasting hoeft te betalen. Daar zijn twee belangrijke voorwaarden aan verbonden:

✅ Je betaalt alleen over een klein, eerste deel van je inkomen (per week of maand) geen loonbelasting;

✅ Je doet dit bij het inkomen van één werkgever tegelijk. Meerdere baantjes nemen en overal onder de grens verdienen, werkt dus helaas niet.

Moet ik mijn loonheffingskorting aanzetten?

Een hele goede vraag! Het antwoord verschilt natuurlijk per persoon. Het is namelijk zo, dat je met loonheffingskorting over de eerste €170,- per week die jij verdient bij je werkgever, je géén loonheffing hoeft te betalen.

Hoe werkt dat? Stel:

Lodewijk werkt via StudiJob. Zijn uurloon is als Student-Assistent €15,80 en hij werkt 16 uur per week. Zijn weekloon (we betalen wekelijks uit) is dus €252,80 (€15,80*16 uur).

  • Zijn loonheffingskorting staat aan. Dus, over de eerste €170,- betaalt hij géén loonheffing. Over de resterende €82,80 betaalt hij wél loonheffing. De totale loonheffing komt zo uit op €13,79 (bedrag op te zoeken in de Witte Weektabel), dit gaat van zijn bruto loon af. Op zijn rekening ontvangt hij dus €239,01. Goed verdiend!
  • Zijn loonheffingskorting staat uit. Hij betaalt dus over elke euro die hij verdient, gewoon loonheffing. In de Witte Weektabel zien we dat hij nu €93,54 aan belasting moet betalen. Op zijn rekening ontvangt hij dus €159,26. Dat is ongeveer €80,- mínder dan mét loonheffingskorting.

Wanneer zet ik mijn loonheffingskorting uit?

Als je het voorbeeld van Lodewijk bekijkt, lijkt het dom om je loonheffingskorting ooit uit te zetten. Je krijgt dan per week veel minder uitbetaald. Maar, zoals in het begin uitgelegd, zitten er voorwaarden aan de loonheffingskorting. Eentje daarvan, is dat je hem maar bij één werkgever mag aanzetten. Werkt Lodewijk dus 16 uur per week via StudiJob, maar ook nog 24 uur per week bij zijn vader in de makelaardij? Dan is het waarschijnlijk handiger om hem bij zijn andere baan toe te passen.

De vuistregel hier, is dat je de loonheffingskorting aan zet bij het bedrijf waar je het meest verdient. Dat is namelijk het loon waar de meeste belasting over zal worden geheven. Let goed op dat je de loonheffingskorting niet op twee plekken tegelijk aan hebt staan, want dan zal je al het geld dat je te veel hebt gekregen, gewoon moeten terugbetalen aan de Belastingdienst.

Hoe verander ik of ik mijn loonheffingskorting aan heb?

Dat kan bij ons heel makkelijk, via een mailtje aan Backoffice@StudiJob.nl. Van onze Backoffice krijg je vervolgens een formulier toegestuurd via SignRequest. Deze vul je in, onderteken je en hierin geef je ook altijd aan per wanneer je de loonheffingskorting wel of niet wil toepassen. Bedenk goed: toepassen betekent dus dat de loonheffingskorting aan staat.

Belasting begrijpelijker maken

Belasting is en blijft een ingewikkelde zaak. In de serie ‘Maak Belasting Begrijpelijk’ leggen we de belangrijkste zaken uit. Van je loonstrook tot je belastingaangifte. Deze eerste blog tackelt een onderwerp waar veel uitzendkrachten niet uitkomen: de loonheffingskorting. Blijf onze blogs checken voor meer tips en informatie. Want ja, Belasting: leuker kunnen we het niet maken, begrijpelijker wel.

Op zoek naar een baan met impact?

Enthousiast geworden over StudiJob? Kijk snel naar onze vacatures! Zo heb je voor je het weet een (bij)baan waardoor je zowel op persoonlijk- als op professioneel vlak groeit. Staat de beste match er niet tussen? Schrijf je dan in en ontvang de nieuwste vacatures direct in je inbox!

Check de vacatures Schrijf je in

Contact

Heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

E-mail Bellen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×