Een eerste baan. De ervaringen van onze collega's. | StudiJob

Een eerste baan! De ervaringen van anderen.

Je begint aan je eerste baan. Een ontzettend spannende stap in je carrière. Maar… wat kun je verwachten? Een vraag die waarschijnlijk iedereen wel heeft. Daarom delen onze StudiJob collega’s hun ervaringen. Van een eerste werkdag tot aan de grootste ontwikkeling die iemand heeft meegemaakt. Info die je vast wel kunt gebruiken voordat je start bij je eerste baan!

Robin – Hoe kwam ze bij haar eerste baan terecht?
“Het was 37 graden, tijdens een hittegolf en ergens in augustus 2019 toen verjaardagen en feestjes nog heel gewoon waren. Vanuit mijn werk ging ik door naar een verjaardag bij het Marine terrein. Daar liep ik Awi tegen het lijf. Toevallig kwam mijn werk ter sprake en vertelde ik dat ik een andere baan zocht. Ras-consulent Awi zag natuurlijk meteen een kans om zijn vacature in te vullen. We kregen mailcontact en toevallig zocht StudiJob zelf ook nog een team-assistent. Dat leek me leuk! Ik solliciteerde en zo geschiedde, ik was de nieuwe team-assistent.

Ik vond StudiJob een ontzettend leuke werkplek en toen ik mijn Bsc. Sociologie aan de UvA aan het afronden was, kreeg ik nogmaals een plekje in het team. Dit keer als consulent! Nu, dik anderhalf jaar later, woont Awi samen met mijn beste vriendin Gloria en Teckel Bart, is Awi een van mijn beste vrienden en werk ik 40 uur in de week met ontzettend veel plezier voor StudiJob. Wat een hittegolf wel niet kan doen…

Ik ben ontzettend blij met mijn baan en vooral met het team waarin ik werk. Zoals Henri zou zeggen; het zijn allemaal toppertjes.”

Dorrit – De eerste werkdagen
“Precies twee jaar geleden – ik weet het nog goed- op mijn eerste werkdag, kwam ik in een warm bad terecht. Ik werd letterlijk met open armen ontvangen door het team! Mijn collega’s hadden zich duidelijk goed voorbereid op mijn komst. Met de hulp van een dik handboek kon ik mijzelf in ieder geval een week lang zoet houden.

Gelukkig waren er voor de afwisseling ook al leuke meetings ingepland met verschillende collega’s. Iedere collega nam echt de tijd voor mij om alles uit te leggen. Zo kon ik ze gelijk een beetje leren kennen! Er kwam veel op me af en ik kon niet alles even goed onthouden, maar dat is logisch want alles was nieuw voor me. Gelukkig was daar Fons, de kantoorhond! Die zorgde voor een beetje ontspanning tussendoor.

Om een beetje structuur te houden in alles wat op me af kwam, hield ik mijn notitieblok er steeds bij en voor het overzicht van de dag/week gebruikte de Outlook agenda. Een week later zat deze al behoorlijk vol… Het werkende leven was begonnen!”

Awi – Aanpassen aan het werkleven
“Ik begon met werken bij StudiJob na mijn Master Sociologie, dus vers uit de studententijd! Dan is een fulltime baan best even aanpassen natuurlijk. Half 9 op kantoor, dan bestaat er opeens zoiets als een bedtijd. Daarbij vereist het werk ook nog een iets andere scherpte dan een werkgroep, laat staan een hoorcollege.

In het begin heb ik toch nog dapper geprobeerd de levensstijl die ik er tijdens mijn studie op nahield door te zetten, maar ik moet tot mijn spijt toegeven dat deze na niet al te lange tijd gesneuveld is. Fijn is wel dat de vrienden om je heen ook steeds meer beginnen te werken, dus je afspraken opeens verschuiven van nachtelijke escapades, naar vrijdagmiddagborrels waarop de eerste gaap al rond 21:00 wordt gespot!”

Gijs – Het leukst binnen een eerste baan
“Sinds december ben ik 5 jaar aan het werk bij StudiJob. Als veteraan aan de front-office ben ik zeker nog niet uitgekeken op mijn baan.

Het leukst aan mijn baan bij StudiJob vind ik het werken met onze doelgroep. Slimme, enthousiaste uitzendkrachten die aan het begin staan van hun loopbaan en graag ervaring willen opdoen. Tijdens hun StudiJob-carrière merken we duidelijk dat onze werknemers zich ontwikkelen. Ze starten in ondersteunende functies en gaan naar verloop van tijd steeds uitdagendere banen oppakken.

Regelmatig worden we gevraagd om mee te denken of om tips te geven. Ons team bestaat uit starters, dus we kennen de valkuilen uit ervaring. Door hierover te sparren kunnen we uitzendkrachten net dat beetje vooruit helpen. In de 5 jaar dat ik bij StudiJob werk zijn er veel studenten met wie ik door de jaren heen contact heb gehad.

Bij het vinden van een juiste vacature kijken we natuurlijk naar de vaardigheden van de uitzendkrachten. Ik zie echter vaak genoeg dat motivatie en een goede klik net zo belangrijk zijn. Soms is er vooraf twijfel of een functie goed past en voeren we daar gesprekken over. Op die manier krijgen we scherp wat echt een goede match is. Hoewel deze doelgroep weinig hulp nodig heeft, kunnen we zo wel bijdragen aan een mooie start van een loopbaan.”

Sam – Op welk vlak heb je jezelf het meest ontwikkeld?
Aan het begin van een nieuwe baan komt er veel op je af. In het begin zag ik dan ook vooral ontwikkeling in de kleine dingen. Waar je in het begin bijvoorbeeld een lange tijd over een mailtje opstellen kan doen en elk woord wikt en weegt is dit nu een tweede natuur geworden. Daarnaast kwam ik er snel achter dat mijn studenten uitstelgedrag in de professionele wereld minder handig is. Daar ben ik dan ook snel van af gestapt!

In het begin kon ik daarnaast nogal een stuiterbal zijn qua enthousiasme. An sich niks mis mee, maar soms natuurlijk niet even handig! Ik merk dat ik tegenwoordig beter aanvoel wanneer een grapje mogelijk is, en wanneer niet. Ik voel dus stukken beter aan wat ik wel of niet kan zeggen of doen. Hierdoor loopt de communicatie met zowel uitzendkracht als opdrachtgever een stuk prettiger!

Tot slot, kan je in het begin van je eerste baan nogal onzeker zijn. Het welbefaamde imposter-syndroom kwam ook soms bij mij om de hoek kijken. Inmiddels heb ik gelukkig geleerd dat ik als starter een goede bijdrage kan leveren. Je frisse blik is soms misschien wel waardevoller dan die van de oude garde. En fouten? Die maakt iedereen en kan je alleen maar van leren, bij StudiJob zien wij dat dan ook als een succes!

Op zoek naar een baan met impact?

Enthousiast geworden over StudiJob? Kijk snel naar onze vacatures! Zo heb je voor je het weet een (bij)baan waardoor je zowel op persoonlijk- als op professioneel vlak groeit. Staat de beste match er niet tussen? Schrijf je dan in en ontvang de nieuwste vacatures direct in je inbox!

Check de vacatures Schrijf je in

Contact

Heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

E-mail Bellen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×