Jouw werkwaarden zijn ook van belang voor je werkgever | StudiJob

Jouw werkwaarden zijn ook van belang voor je werkgever

Voor iedereen is er wel iets belangrijks op de werkvloer waar je energie van krijgt om je werk goed te doen en wat je voldoening geeft. Wanneer je op zoek bent naar een baan is het goed om te weten wat je belangrijk vindt in een baan, jouw werkwaarden.

Werkwaarden 

Een werkwaarde is een waarde die voortkomt uit je persoonlijke overtuigingen en ideeën die te maken hebben met je werk. Zo willen sommigen graag zelf bepalen wanneer ze wat doen, zoals onze Awi, en vindt Dorrit het juist essentieel om vaak weer iets nieuws te doen. Je kunt meerdere werkwaarden tegelijkertijd belangrijk vinden, je kunt je werkwaarden met andere mensen delen, maar ze kunnen ook anders zijn dan de werkwaarden van anderen. Weten wat jij belangrijk vindt in je werk en dit kunnen verwoorden kan heel erg van pas komen bij het zoeken naar een nieuwe baan.

Waarom heb je werkwaarden nodig?

Over het algemeen zijn de mensen die een baan hebben gevonden die aansluit op wat ze belangrijk vinden het meest tevreden over hun werk. Daarnaast kun je langer gemotiveerd blijven in je werk wanneer je werk betekenisvol is voor jou. Niet niks dus!  Bij het selecteren van een baan is het ten eerste dus belangrijk dat je weet wat je belangrijk vindt om dit te kunnen verwerken in de selectie van een vacature. Sommige vacatures sluiten nou eenmaal beter aan op jouw belangen dan andere. Wanneer je goed weet waar je naar op zoek bent, kun je de juiste vacatures er goed uitvissen en kun je je concentreren op de vacatures die goed bij jou passen.

Jouw werkgever vindt jouw werkwaarde ook heel belangrijk

Jouw werkwaarden zijn niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor anderen. Organisaties hebben waarden die zij uitdragen in de manier waarop ze hun team aansturen en hun werk uitvoeren. Bij het uitbreiden van hun team zoeken ze dan ook naar mensen die deze waarden delen of die het team kunnen complementeren in hun waarden. Het goed kunnen verwoorden waarom jouw werkwaarden aansluiten op een bepaalde vacature geeft werkgevers dan ook een goede indicatie wie jij bent en of jullie goed bij elkaar passen. Het bewust worden van je werkwaarden laat werknemer en werkgever naar elkaar toekomen.

Hoe bepaal je jouw werkwaarden?

Weet je nog niet goed wat je precies belangrijk vindt in je werk? Het eerste wat je kunt doen is een online test opzoeken en aan de hand van vragen jouw waarden duidelijk laten worden. Met concrete vragen zal er zo uit komen of je het belangrijk vindt om vaak zelfstandig te werken, of dat je juist het meeste geeft om goed contact met collega’s.

Wil je liever zelf op zoek naar wat je belangrijk vindt? Maak dan een lijst met zoveel mogelijk werkwaarden die je kunt bedenken en sorteer ze van minst belangrijk naar het allerbelangrijkst. Zo zie je naar welke waarden je op zoek moet gaan in een vacature en welke waarden je achterwege kunt laten.

Wil je meer inzicht in jezelf in het werkveld en hoe je dit kunt toepassen tijdens je zoektocht naar een baan met behulp van een professional? Bij StudiJob geven wij trainingen waar je meer inzicht in jezelf en jouw kwaliteiten kunt krijgen met begeleiding.

Werkwaarden staan niet vast

Als laatst is het belangrijk om ervaring op te doen in het werkveld als je echt goed wilt begrijpen wat jouw werkwaarden zijn. Het is niet vreemd als je nog niet precies weet welke voor jou het belangrijkst zijn in je werk. Vaak komen realistischere werkwaarden naar voren wanneer werknemers volwassener worden, meer ervaring hebben opgedaan en een beetje hebben geëxperimenteerd in het werkveld. Wat je voldoening geeft in je werk kan dus met de tijd duidelijker worden en veranderen!

Wil jij ervaring opdoen in het werkveld tijdens je studie en erachter komen wat jouw werkwaarden zijn? Bekijk dan onze vacatures of schrijf je in! 

Op zoek naar een baan met impact?

Enthousiast geworden over StudiJob? Kijk snel naar onze vacatures! Zo heb je voor je het weet een (bij)baan waardoor je zowel op persoonlijk- als op professioneel vlak groeit. Staat de beste match er niet tussen? Schrijf je dan in en ontvang de nieuwste vacatures direct in je inbox!

Check de vacatures Schrijf je in

Contact

Heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

E-mail Bellen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×