En toen was er opeens het Corona-virus - StudiJob Uitzendbureau

En toen was er opeens het Corona-virus

Momenteel bevinden wij ons allemaal in een onwerkelijke situatie met grote impact op ons dagelijks leven. Vanuit StudiJob volgen wij het nieuws op de voet. Zo kwam het Noodfonds in verschillende media ter sprake. Dit zou niet alleen voor vaste medewerkers, maar ook voor uitzendkrachten gelden. Goed nieuws uiteraard, echter is er nog veel onduidelijk. Hoe zag onze week eruit en wat weten we tot op heden?

Tot maandag!
In een tijdsbestek van een paar dagen zag de wereld er opeens anders uit. Vrijdag 13 maart (ongeluksdag!?!) riepen we nog: “tot maandag!” Vervolgens was ik in het weekend aan het doorwerken om ervoor te zorgen dat onze medewerkers thuis konden werken. Gelukkig waren we vanwege een lopende implementatie van nieuwe software al een heel eind om zo snel mogelijk 100% digitaal te kunnen werken. Kortom; Microsoft Teams inrichten en iedereen informeren. Minimaal 2 medewerkers naar kantoor en de rest kon vanuit huis werken. De meesten wilden naar kantoor, waardoor we ook een maximum hebben moeten instellen. Laten we nu maar niet met teveel mensen in 1 ruimte zitten. Maandag deden we de eerste weekstart via Teams, dat was uiteraard even wennen. Vooral als iedereen door elkaar gaat praten. Wel leuk om je collega’s eens vanuit hun thuisomgeving te zien (met katten die door het beeldscherm lopen).

Omschakelen
Al snel hadden we de nieuwe werkwijze onder de knie. Iedereen ging direct aan de slag om te schakelen met opdrachtgevers en uitzendkrachten om vervolgens een mailing te verzenden met de informatie die we op dat moment tot onze beschikking hadden. Zo hebben we iedereen geïnformeerd met betrekking tot de ontwikkelingen aangaande het Corona-Virus. Op dat moment was er nog sprake van het aanvragen van werktijdverkorting in plaats van het Noodfonds (NOW) dat later werd benoemd. Binnen enkele dagen hebben onze opdrachtgevers een besluit moeten nemen wat te doen met de flexkrachten. Velen hebben gefaciliteerd dat men thuis kon werken. Voor bepaalde functies was dit echter geen optie. Wat doe je in zo’n geval betaal je nog door of beëindig je de inzet tijdelijk? De hoeveelheid werk liep bij sommige opdrachtgevers immers terug. Ook wij hebben dat gemerkt. Vacatures die on hold werden gezet, uitzendkrachten die naar huis werden gestuurd of pas later dan gepland konden starten.

Verschillende berichtgeving
Continu hebben we aan de lijn gezeten en geschakeld met partijen zoals de ABU, het FNV, UWV en de diverse onderwijsinstellingen en andere opdrachtgevers. Voorbereidingen moesten worden getroffen voor het aanvragen van werktijdverkorting. Het daadwerkelijk aanvragen lukte niet doordat de site eruit lag. Uitzendkrachten die voor langere tijd hun baan kwijtraken, zouden WW aan kunnen vragen. Toen kwamen de eerste telefoontjes van uitzendkrachten die door het UWV naar ons werden verwezen en verscheen het bericht van het Noodfonds (NOW). Dit zou gelden voor vaste medewerkers, maar ook voor werknemers met een oproepovereenkomst of uitzendovereenkomst met uitzendbeding. Het uitzendbureau zou dan 90% van de loonkosten vergoed krijgen. Dat klinkt goed, maar geldt alleen als je 100% omzetdaling kunt aantonen. Bij ons is dat (gelukkig) niet het geval. Dit geldt als een pro rata regeling, dus bij 50% omzetverlies, wordt bijvoorbeeld 45% van de loonkosten gecompenseerd.

Afgelopen vrijdag heeft de ABU het volgende aan ons doorgegeven:

NOW nog niet opengesteld
Wij krijgen veel vragen van leden over de regeling ‘Tijdelijke Noodmaatregel voor Overbrugging voor Werkbehoud’ (NOW). Op veel van die vragen hebben we op dit moment het antwoord nog niet. Achter de schermen worden de voorwaarden voor de NOW namelijk nu uitgewerkt door het Ministerie SZW. De ABU levert hiervoor input.
Voor de duidelijkheid: de NOW is dus nog niet opengesteld. Volgens onze meest recente informatie streeft het ministerie ernaar om deze regeling binnen 2 weken open te stellen. 

En gisteren ontvingen wij het volgende bericht:

Misverstanden over NOW
De NOW is helaas nog niet in detail bekend. Wel merken we dat er veel geruchten en misverstanden rondgaan. We horen bijvoorbeeld dat UWV afwijzingen voor WW-aanvragen stuurt en verwijst naar de NOW, omdat werkgevers op grond van deze regeling gewoon loon zouden moeten doorbetalen. Dit is echt voorbarig. Immers, de NOW wordt nog nader uitgewerkt en heeft nog geen basis in wetten en regelgeving. Bovendien kan UWV niet weten welke uitzenders voldoen aan de eis van minimaal 20% omzetverlies. We hebben dit aangegeven bij UWV en inmiddels wordt dit rechtgetrokken. 
Ook de vraag of uitzendcontracten nu wel of niet beëindigd mogen worden komt vaak terug. Het zal duidelijk zijn dat de regeling voorwaarden zal stellen. Maar hoe dit precies wordt vormgegeven, is gewoon nog niet bekend. Hoe vervelend ook, op dit moment kunnen we hier geen instructies geven. Wel proberen we de pijnpunten van de mogelijke uitwerkingen van de regeling duidelijk aan te geven bij SZW. 

Kortom helaas moeten we dus nog even afwachten en hebben ook wij het antwoord nog niet op alle vragen.

Teamspirit
Wat een week was het! Tegelijkertijd gaf het ook een nieuwe dimensie aan ons team. Als je elkaar dan opeens niet meer fysiek ziet, ga je het echt missen. Persoonlijk contact is één van onze kernwaarden. De vanzelfsprekendheid dat dit altijd kan is nu weggevallen.

Voordat deze Corona-crisis uitbrak waren we druk bezig met een aantal grote projecten, zoals het implementeren van een nieuw systeem en het live brengen van deze vernieuwde website. Rustig hadden we het dus niet en daarnaast vinden we het contact met de uitzendkrachten en opdrachtgevers erg belangrijk. Zeker in deze tijd. Op allerlei manieren zijn we in contact. Ben trots op het doorzettingsvermogen, de creativiteit, positiviteit en wendbaarheid die ik heb gezien in het team! Inmiddels werken we volledig digitaal en worden de intake en contractgesprekken via Facetime of Skype gedaan.

Uiteraard kunnen we zaken nog verbeteren, maar de wil is er! We gaan door om onze uitzendkrachten en opdrachtgevers zo goed mogelijk te informeren en ondertussen hebben we ook weer nieuwe vacatures ontvangen. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen en zullen onderzoeken wat het Noodfonds (NOW) ons gaat brengen.

Met vriendelijke groet,
Mariska van Wilpe

#sterkteallemaal #houdafstand #staysafe #wecandothis!

 

Op zoek naar een baan met impact?

Enthousiast geworden over StudiJob? Kijk snel naar onze vacatures! Zo heb je voor je het weet een (bij)baan waardoor je zowel op persoonlijk- als op professioneel vlak groeit. Staat de beste match er niet tussen? Schrijf je dan in en ontvang de nieuwste vacatures direct in je inbox!

Check de vacatures Schrijf je in

Contact

Hi. Ik ben Mariska. Heb je vragen over deze blog? Neem dan contact met mij op!

E-mail Bellen Whatsapp
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×